Companiile romanesti nu stiu sa foloseasca puterea blogurilor

Luni, 20 Octombrie 2008

Blogurile reprezinta o unealta de comunicare aproape inexistenta in randul companiilor din Romania, sunt de parere specialistii intervievati de BizCity in legatura cu potentialul de promovare oferit de acest mediu.

"E greu de estimat un procent anume al numarului de bloguri corporate relativ la numarul de companii din Romania, deoarece nu cred ca exista nicio cercetare efectuata in acest sens. Oricum, procentul acestora este destul de mic, as estima eu sub 5% (si este o estimare generoasa). Nici in celelalte tari nu cred ca acest procent este cu mult mai mare, pentru simplul motiv ca blogul, ca instrument de comunicare corporatist, este un animal destul de nou si inca nedomesticit in peisajul online, cel putin din perspectiva companiilor", a declarat directorul de comunicare al Netbridge, Daniel Secareanu.

Estimarea este si mai pesimista in opinia lui Claudiu Gamulescu, director general al Underclick, din perspectiva caruia mai putin de 0,01% dintre companiile din Romania au blog.

Prin urmare, lucrurile nu se intampla asa cum ar trebui, mai ales ca blogurile pot fi o metoda foarte buna de autopromovare. "O expresie specifica marketing-ului spune ca 'everything communicates'", afirma Secareanu, care atrage atentia si asupra necesitatii existentei unei strategii de comunicare in cazul exploatarii acestui mediu, pentru a evita transformarea unei unelte pozitive intr-un pericol la adresa companiei.

Blogul de companie are multiple avantaje, dar si dezavantaje, in functie de nivelul de profesionism al abordarii.

"Riscul cel mai mare e sa nu te citeasca nimeni. Adica nici proprii tai oameni. Si mai e un risc, ca cineva sa comunice ce nu trebuie prin blog, care sa afecteze imaginea companiei. Dar avantajele sunt multiple: distributie rapida de informatie, pozitii oficiale luate pe piata, promovare produse si oameni, comunicare neconventionala", afirma Gamulescu.

Un mare castig pentru companie este si umanizarea relatiei dintre oficiali si clienti, prin crearea unui canal de comunicare interactiv, sunt de parere Secareanu si Nona Serbanescu, managing partner Hanson Online Brand Communication.

Blogurile pot fi atat proiecte de sine statatoare, asa cum se intampla de cele mai multe ori, cat si integrate in site-urile de prezentare ale companiilor, in functie de ponderea dorita a elementelor de identitate corporativa si de gradul de independenta urmarit. Mai mult decat atat, o companie poate avea mai multe bloguri, mai ales daca este vorba despre firmele mari.

Alegerea tipului de comunicare online - site de prezentare, blog sau ambele - depinde de profilul companiei, este de parere Serbanescu. "Pot exista companii pentru care blogul sa fie suficient, fara a mai fi nevoie de site-ul propriu zis, in timp ce pentru altele, blogul este putin necesar sau chiar indezirabil. De exemplu, pentru o fabrica de cherestea sau rulmenti, site-ul este un instrument indispensabil de marketing, in timp ce blogul ar putea parea o gluma proasta. Pe de alta parte, pentru o agentie de publicitate site-ul ar putea fi irelevant, iar blogul - o platforma de comunicare cu publicurile tinta."

Pe de alta parte, Gamulescu si Secareanu pun accent asupra complementaritatii celor doua forme de comunicare, afirmand caracterul utilitar, informativ si oficial al site-ului de prezentare si posibilitatea de interactiune si apropiere fata de clienti oferita de blog.

In ceea ce priveste autorii continutului blogurilor, acestia pot fi angajatii, mai ales intr-o companie mica, departamentul de comunicare, in cazul unei companii mari, ori persoane din departamentele de programare, cercetare sau design, daca este vorba de bloguri specializate.

De asemenea, companiile pot alege varianta externalizarii, contractand specialisti care sa produca acest continut, insa in acest caz este neaparat nevoie si de supravegherea directa de catre companie, atrage atentia Secareanu.

Referitor la frecventa scrierii, un blog activ are nevoie de cel putin o actualizare pe saptamana pentru a fi considerat relevant, afirma Nona Serbanescu.

Potrivit celor oficialilor intervievati de BizCity, cele mai active companii in blogosfera romaneasca provin din industriile IT si online. "Este dificil pentru o companie din zona FMCG, spre exemplu, sa disloce resursele de timp necesare sustinerii unui blog, mai ales ca beneficiile sunt destul de neclare pe termen scurt", subliniaza Serbanescu.

Alte tipuri de companii care agreeaza acest tip de comunicare sunt cele care activeaza in zonele de publicitate si relatii publice.

Pareri (3)

  • Bianca / Luni, 16 Iulie 2012, ora 21:12
    Mai Alexandra deci ai fost la Pestera de Gheata, ne gandeam si noi, dar se pare ca nu ne czarcteaireaza ptr ca noi nu avem nici echipament adecvat si nici curaj sa excaladam stancile. Oricum cred ca o drumetie pana acolo e pe placul nostru, dar asta cu alta ocazie. Deocamdata a fost suficienta si placuta excursiunea noastra pana la Cascada Tamina de weekend-ul trecut. Ai dreptate cu sosetele ptr ca si al meu sot s-a bagat in apa pana la glezna la cascada ca sa fotografieze mai de aproape peisajul si bine inteles ca s-a udat rau de tot asa ca pe viitor am zis ca nu strica o pereche de sosete si de incaltari luate de rezerva in rucsac caci nu se stie niciodata cand iti trebuiesc. Dorina.
  • fziksci / Marti, 17 Iulie 2012, ora 19:09
    Sq37Kr takboumhsbnx
  • ialzum / Joi, 19 Iulie 2012, ora 15:51
    G9J7F5 , [url=http://malsjoyqgxid.com/]malsjoyqgxid[/url], [link=http://uzflikgpzjth.com/]uzflikgpzjth[/link], http://mxnhvaprtpar.com/

Spune-ti parerea

Regenerare cod
Copyright © 2001-2025, iMedia Plus Group. Toate drepturile rezervate. Contact | Termeni si conditii