Ariton: Romania trebuie sa valorifice doua treimi din energia verde

Luni, 20 Iunie 2011

Romania ar trebui sa valorifice doua treimi din potentialul resurselor regenerabile pe care le are, ca sa poata atinge normele europene din Programul 20/20/20, sustine ministrul Economiei, Ion Ariton.

"Astazi, sectorul energetic national trebuie sa faca fata principalelor provocari: necesitatea alimentarii cu energie, cresterea competitivitatii economice si reducerea impactului asupra mediului inconjurator. Aceste provocari sunt cu atat mai importante cu cat criza economica si-a spus cuvantul in anii trecuti si Romania trebuie sa recupereze decalajul fata de tarile dezvoltate ale Uniunii Europene", a spus Ion Ariton.

Normele europene prevad ca, pana in anul 2020, fiecare tara membra UE trebuie sa-si creasca eficienta energetica cu 20%. De asemenea, trebuie sa se reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 20% si, totodata, 20% din energia produsa sa provina din surse regenerabile.

In ceea ce priveste Romania, tinta este ca, pana in anul 2020, 24% din productia bruta de energie sa fie asigurata din surse regenerabile, ceea ce reprezinta o crestere de peste 6% fata de anul de referinta 2005.

"Pentru atingerea acestei tinte, Romania trebuie sa valorifice doua treimi din potentialul resurselor regenerabile de care dispune. Cele mai convenabile unitati de producere a energiei electrice din tara sunt centralele hidroelectrice, inclusiv microhidrocentralele, turbinele eoliene, iar pentru producerea de energie termica sunt biomasa si energia solara", a afirmat Ariton.

Spune-ti parerea

Regenerare cod
Copyright © 2001-2024, iMedia Plus Group. Toate drepturile rezervate. Contact | Termeni si conditii