Industria laptelui da in clocot

Fermierii si producatorii de lapte din mai multe judete ale tarii au inceput marti protestele in fata fabricilor de prelucrare, pentru obtinerea unui pret de vanzare mai mare la litrul de lapte.
Proteste au loc in mai multe locuri din tara, unde marii procesatori de lapte au fabrici de prelucrare: la Dorna, unde este fabrica La Dorna, la Bucuresti, unde este Danone, la Popesti Leordeni, unde este fabrica Tnuva, la Sighisoara, la fabrica Hochland si la Alba-Iulia, la Albalact.
Aproximativ 400 de producatori din mai multe judete ale Transilvaniei au pichetat marti dimineata sediul firmei Friesland, din comuna clujeana Baciu.
Mai multi protestatari au varsat lapte pe jos si au afisat pancarde cu mesaje de intimidare, precum „Firesland. Branza buna in burduf de caine", „laptele, munca noastra si inavutirea voastra", „Vrem aceleasi drepturi ca fermierii din vest", „Jos mafia" sau „Puterea e la noi".
Un taran s-a prins la un jug, in semn de protest fata de preţul mic al laptelui si de conditiile grele de munca din zootehnie.
Tot marti au avut loc proteste si in fata sediului firmei Hochland din Sighisoara, unde aproximativ 200 de crescatori de bovine au reclamat un pret mai bun pentru lapte.
Conducerea companiei Hochland a invitat o delegatie a protestatarilor la discutii.
Oamenii sustine ca in situatia in care nu se va gasi o solutie, vor fi nevoiti sa-si vanda animalele. Ei spun ca pretul de productie pentru litrul de lapte ajunge la 90 de bani, dar procesatorii le platesc cel mult 70 de bani.
Fabrica companiei Albalact din Oiejdea, judetul Alba, a fost, de asemenea, asaltata de protestatari, aproximativ 200 de membri ai Sindicatului Crescatorilor de Taurine din Romania, din judetul Alba, Hunedoara si Sibiu cerand sa li se plateasca laptele la nivelul Uniunii Europene.
„Dupa pichetare asteptam sa vedem care va fi rezultatul si daca le va pasa. Negocierile de pana acum nu au dus la niciun rezultat, iar pretul laptelui este foarte mic, intre 0,15 si 0,30 euro/litru", a declarat liderul sindical, Ioan Radu Moldovan.
Principalele companii procesatoare de lapte contraataca
Negocierile dintre producatorii de lapte si conducerea firmei Friesland au esuat, dupa aproximativ doua ore de discutii, potrivit NewsIn.
Reprezentantii Friesland au oferit cu 0,1 lei mai mult pe litrul de lapte, potrivit presedinteului Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania.
"Negocierile nu au dus nicaieri, rezultatul a fost zero, insa vreau sa va mai spun un lucru: nu va pierdeti nadejdea, coordonam activitatea si actiunile cu colegii din celelalte judete ale tarii. ", a spus Secara protestatarilor.
Secara a promis oamenilor ca in cel mai scurt timp, la nivel national, se vor decide si alte actiuni revendicative, precum blocarea livrarilor de lapte si actiuni la granita pentru blocarea cisternelor cu lapte aduse din Ungaria.
Reprezentantii companiei Danone au declarat marti ca printre protestatari nu se regasesc si furnizori ai fabricii sale.
"Unii dintre ei au tot dreptul sa protesteze pentru pretul laptelui, insa noi platim de la 1,15 lei/litru in sus, ceea ce este un pret asemanator cu cel practicat in Uniunea Europeana pentru o calitate asemanatoare. Am incercat sa identificam printre protestatari fermieri care furnizeaza lapte companiei Danone, dar va spun ca acestia nu exista printre cei care il insotesc pe lider. Preturile anuntate de Sindicatul Crescatorilor de Taurine de 0,8, respectiv 0,5 lei/litru de lapte nu sunt practicate de Danone", a declarat marti managerul achizitii materie prima al Danone, George Petrisor.
Oficialii Danone au declarat ca nu-si doresc sa importe lapte. "Noi nu importam decat in cazuri exceptionale. Ne dorim ca produsele Danone sa fie exportate. Scopul nostru nu este sa importam materie prima", spune George Petrisor.
Reprezentantii Danone afirma ca singura solutie viabila pentru ca fermierii sa obtina un pret mai bun este imbunatatirea calitatii laptelui, cresterea productiei si controlul riguros al costurilor.
Patronatul din industria laptelui, APRIL, a informat ca procesatorii de lapte negociaza pretul materiei prime cu fiecare fermier in parte, nu cu un sindicat, iar actiunea de negociere colectiva incalca orice principiu al economiei de piata.
Potrivit patronatului, continuarea cresterii pretului produselor lactate romanesti poate duce la o scumpire a acestora peste pretul produselor similare din import, lucru ce ar determina o scadere a cererii de lapte materie prima si, implicit, scaderea pretului de achizitionare a laptelui.
Ministrul Agriculturii este indecis
Ministrul agriculturii, Dacian Ciolos, considera ca ministerul "nu e cazul si nu trebuie sa intrevina" intre producatorii si procesatorii de lapte, fiind vorba o negociere intre cele doua parti. Ciolos considera ca este important ca producatorii sa se asocieze si sa realizeze investitii in comun pentru a obtine preturi mai bune de la procesatori.
„Avem o promisiune ca vom face negocieri in foarte putin timp sub egida ministrului agriculturii", le-a spus liderul sindical Secara protestatarilor din fata fabricii Friesland.
Stefan Niculae, presedintele Agrostar, Federatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domeniu si Servicii Conexe, nu crede ca majorarea pretului platit pe litru de lapte fermierilor va afecta consumatorul si nici nu va determina cresterea importurilor.
"Daca fabrica din spatele nostru [Danone] plateste in Franta 0.4 euro fermierilor pe litrul de lapte, nu inteleg de ce fermierului roman ii platesc 0.2 euro. Vrem sa se aseze la negocieri si sa ne ofere acelasi pret. In cazul in care ei refuza, vom stopa livrarile de lapte" spune Niculae.
"Multinationalele au un profit foarte mare si isi permit sa acopere aceste majorari de pret. Ei cumpara de la noi litrul de lapte cu 0.8 lei iar pe rafturile magazinelor il gasim si cu 4,4 lei. Nu cred ca majorarea pretului va determina cresterea importurilor pentru ca asta implica niste cheluieli extraordinare. In ultima instanta, daca nu vor accepta sa mai ia lapte de la noi, probabil ne vor da lapte praf".
Agrostar promite proteste si catre Consiliul Concurentei si Autoritatii Nationale de Protectie a Consumatorilor care, potrivit lui Niculae, „tolereaza cartelul procesatorilor".
Spune-ti parerea