Cu marii retaileri nu se negociaza

Miercuri, 21 Mai 2008

In plina ancheta a Consiliului Concurentei, producatorii s-au asezat la masa tratativelor cu marii retaileri, pentru a reglementa accesul in hypermarket-uri si a rezolva problemele ce tin de bunele maniere in afaceri. Pentru inceput, ambele parti au scos cutitele.

Producatorii afirma ca marii retaileri le impun conditii draconice, atat pentru prezenta in centrele comerciale, cat si pentru a ramane acolo, odata ce au trecut barierele informale de acces. Retailerii isi pledeaza nevinovatia, considerand ca doar producatorii cu slabiciuni financiare sunt nemultumiti de contracte. Furnizorii sunt, la randul lor, prinsi intre ciocan si nicovala.

In mijlocul situatiei fierbinti, un producator de inghetata pune marii retaileri pe jar. "Cu hypermarket-urile nu vorbim de negocieri, ci de acceptarea conditiilor impuse. Sa fim seriosi, vorbim de marje de profit de 1-2%. Nu este deloc convenabil", spune Razvan Kaminski, key account manager la Betty Ice.

Oficialii Betty Ice au estimat vanzari de 15 milioane euro pentru anul trecut, in crestere cu pana la 40% fata de 2006. Investitiile companiei vor ajunge la 30 milioane euro la finele anului in curs. Compania ocupa locul secund in clasamentul producatorilor de inghetata din Romania la nivelul anului trecut, dupa Nestle Ice Cream Romania.

"Toti platim taxe, toti platim impozite, toti ne platim angajatii, nu trebuie sa ne impresioneze cand supermarket-urile lanseaza acest gen de mesaje. Asta nu inseamna ca au dreptul sa ceara conditii drastice furnizorilor, pentru a isi acoperi aceste taxe", afirma Kaminski.

"Stim ca nu toti furnizorii sunt fericiti in contractele cu hypermarket-urile" - Kaminski

"Dorim sa existam in aceste hypermarket-uri, dar nu in orice conditii. Preferam sa investim in marketing TV decat sa platim aceste taxe [de acces], sau mai bine sa ne dezvoltam logistica decat sa ne fie impuse aceste conditii", declara oficialul Betty Ice.

"Negociem conditiile cu toata lumea. Nu pacalim pe nimeni. Maniera este transparenta. Contractul este semnat. Nu fortam mana nimanui", spune Regis Mougel, director general Auchan Romania.

Reprezentantul producatorului de inghetata considera ca, prin conditiile impuse de hypermarket-uri, o companie este obligata sa isi plateasca imaginea timp de patru ani, prin simpla prezenta in centrele comerciale, si abia dupa aceasta perioada sa aiba profit.

"Sper ca ce spun aici nu inseamna un risc pentru noi la viitoarele negocieri. Am semnat, pana acum, un singur contract in conditii rezonabile cu un hypermarket", spune Kaminski.

Consiliul Concurentei anunta in martie ca nu poate interveni pe piata de retail din Romania decat daca unul sau mai multi agenti economici afecteaza piata abuzand de o pozitie dominanta, ca raspuns la cererea patronatelor din industria alimentara. Acestea solicitau autoritatii sa verifice piata de retail si acuzau lanturile de magazine ca fac abuz de putere.

"Consiliul Concurentei  nu va plange pe umarul unei firme care din motive de lipsa de eficienta iese, intr-un fel sau altul, de pe piata" - Gheorghe Oprescu, presedintele Consiliului Concurentei.

Oficialul afirma ca ancheta privind relatiile dintre producatori, furnizori si marile lanturi de retaileri este in desfasurare, insa nu a oferit un termen in care poate fi asteptat un verdict final.

Durata medie pentru o ancheta desfasurata de Consiliul Concurentei este in general mai mare de un an - un an si jumatate, este de parere Lucian Bondoc, partener Salans.

Conform reprezentantului casei de avocatura, firmele anchetate risca amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri. In cazul in care se refuza accesul oficialilor Consiliului Concurentei in incinta companiilor, autoritatea acorda, din start, o amenda de 1% din cifra de afaceri. "Acest caz a fost deja intalnit in Romania".

"Inca nu avem un caz de formare a unui cartel in Romania, dar nu cred ca vrea cineva sa creeze jurisprudenta. Pedeapsa, in acest caz, este intre sase luni si patru ani de inchisoare" - Bondoc.

"Sunt lucruri care uneori se fac din ignoranta. Exista rupturi intre departamentul de vanzari si cel juridic in cadrul aceleiasi firme", spune oficialul Salans.

Peste 140 de hypermarket-uri in trei ani

Producatorii pot avea un motiv in plus de ingrijorare. Piata de retail nu isi va atinge maturitatea decat la orizontul anului 2012, timp in care retelele marilor retaileri vor avea o continua expansiune. In urmatorii trei ani numai hypermarket-urile vor ajunge la 140 de unitati la nivel national.

Ponderea retelelor de tip discount va fi de 15%.

In prezent, conform oficialilor Top Brands Distribution, numarul de supermarket-uri si hypermarket-uri din Romania este de 412, urmand ca pana la sfarsitul anului sa fie deschise inca 164 de unittai.

"De cand au aparut pe piata romaneasca grupurile mari, ne-am chinuit efectiv sa le facem fata", declara Liviu Facaleata, director genmeral al PIC Grup, companie cu activitatide productie si retail cu sediul central in judetul Arges.

La nivelul anului 2007, conform statisticilor Auchan, marii retaileri aveau o cota de 35% din comertul romanesc.

"Cand iti treci afacerea prin toti retailerii, automat marjele pe care le obtii se reduc" - Dragos Gheorghe, director de operatiuni Top Brands Distribution.

Reprezentantii lantului de hypermarket-uri Auchan isi sustin nevinovatia, sugerand ca doar furnizorii si producatorii ce intampina probleme financiare sunt nemultumiti de conditiile de acces in retelele marilor retaileri.

Auchan are 1.300 de furnizori, din care 3% sunt nemultumiti de conditiile contractuale, declara Mougel.

"In Franta, cand un retailer reprezinta 30% din cifra de afaceri a unui furnizor inseamna ca furnizorul gireaza negocierile. Nu poate si nu vrea sa fie inselat. Asa e legea. In Romania avem si furnizori pentru care reprezentam 70-80% din afaceri", spune oficialul Auchan.

Structura pretului final, in magazinele Auchan, este de 72,2% pret de achizitie, 16% TVA, 3,2% chirie, 2,7% salariile angajatilor, 2,2% taxe si asigurari, 0,8% intretinere, 0,8% redevente de marca, 0,5% energie si 1,5% alte cheltuieli.

"Profitul nostru este departe de cei 60% anuntati de unii furnizori. Tintim sa ajungem la o marja de 4% odata cu cresterea cifrei de afaceri", afirma Mougel.

"Interesul nostru este sa ne asezam la masa si sa vorbim. Interesul nostru este ca furnizorii romani sa traiasca bine" - Mougel.

Auchan a deschis in doi ani cinci magazine, care totalizeaza 46.500 de metri patrati. Planul de investitii prevede deschiderea a zece magazine in urmatorii doi ani. Ramane de vazut cate afaceri se vor inchide, in acelasi interval de timp.

Spune-ti parerea

Regenerare cod
Copyright © 2001-2025, iMedia Plus Group. Toate drepturile rezervate. Contact | Termeni si conditii