Cauta:
in

FILARMONICA ARAD

Categorii: Sali de spectacol
Adresa: Piata George Enescu, nr. 1, Arad
Telefon: 0257 281 554
Fax: 0257 280 519
Web: http://www.filarmonicaarad.ro/

Descriere

Aradul este un vechi centru cultural al Romaniei cu o traditie muzicala indelungata si semnificativa. inca din anul 1833 este atestata infiintarea unui Conservator, al saselea din Europa, care institutionalizeaza un invatamant muzical de specialitate.

Evenimentele culturale din secolul al XIX - lea si inceputul secolului XX au un caracter discontinuu, sunt consemnate insa concerte de mare valoare in cadrul carora au evoluat pentru iubitorii de muzica ai orasului unele din cele mai mari personalitati ale timpului: Franz Liszt (1846), Johann Strauss (1847), Anton Rubinstein (1867), Pablo Sarasate si Henry Wieniawski (1877), Johannes Brahms si Josef Joachim (1879), iar mai apoi Pablo Casals (1913), George Enescu(1922,1931,1943), Bela Bartok(1924, 1926), Zoltan Kodaly (1934) etc.

Istoria culturala a orasului, consemneaza, in anul 1890, fondarea Societatii Filarmonice, veritabila institutie de concerte cu orchestra si cor, cu programe elaborate si ambitioase, iar in anul 1913 se finalizeaza constructia cladirii Palatului Cultural, lacas de cultura in care, la 24 octombrie 1913, are loc concertul de inaugurare.

Evenimentele mondiale din prima jumatate a secolului XX, dilueaza activitatea culturala a Aradului, viata concertistica reluandu-se intr-o forma stabila si definitiva in 1948, odata cu constituirea Filarmonicii de Stat. Orchestrei simfonice i se adauga la scurt timp un cor academic si o formatie de muzica populara.

De-a lungul anilor ansamblul simfonic i-a avut la pupitru ca dirijori permanenti pe Nicolae Branzeu, Nicolae Boboc, Jan Hugo Huss, Eliodor Rau, Victor Golescu si Ion Marin. Dorin Frandes si Cristian George Neagu gireaza activitatea simfonica in prezent.

Pregatit pentru primele sale aparitii de profesorul Adrian Demian, corul academic a avut ca mentori muzicieni precum Kurt Mild, Anatol Goreaev, Paul Paradenco, Iovan Miclea, Doru serban.

Activitatea ambelor formatii a cunoscut o continua perfectionare prin diversificarea si dezvoltarea repertoriului, prin numarul mare de prime auditii din repertoriul universal si autohton, prin colaborarea cu un foarte mare numar de artisti de prima valoare din tara si de peste hotare.

In cadrul Filarmonicii de stat din Arad a fost sustinuta si o bogata activitate camerala. Muzicieni de elita ai orchestrei simfonice au optat pentru formule mai mult sau mai putin conventionale, formand diverse ansambluri camerale, cvartete de coarde, trio sau cvintet de suflatori, cvintet cu pian, septet, octet, dixtuor sau orchestra de camera.

incepand cu anul 1948 activitatea artistica se desfasoara in stagiuni continue a cate zece luni (septembrie - iunie) cu o ritmicitate de cel putin un concert pe saptamana, fiecare avand un alt repertoriu si alti protagonisti.

De asemenea au loc concerte vocal simfonice, nu numai in Sala Palatului Cultural, spatiul cu cea mai buna acustica din aceasta parte a Europei, ci si in alte locatii care se preteaza interpretarii muzicale, in special in marile biserici ale Aradului.

Pe parcursul existentei sale, Filarmonica a reusit sa satisfaca nevoile culturale ale unui spatiu geografic extins, depasind de fiecare data cand a fost nevoie limitele orasului Arad.

Din 1973 atat orchestra simfonica cat si corul concerteaza peste hotare: Olanda, Polonia, Germania, Elvetia, Italia, Ungaria, Spania, Austria, SUA.

Spune-ti parerea

Regenerare cod
Copyright © 2001-2025, iMedia Plus Group. Toate drepturile rezervate. Contact | Termeni si conditii