Vodafone, prima companie amendata pentru spam pe mobil

Marti, 20 Mai 2008

Cel de-al doilea operator de telecomunicatii mobile ca marime de pe piata locala, Vodafone Romania, a fost amendat anul trecut cu suma de 6.000 lei pentru transmiterea de mesaje comerciale nesolicitate pe telefonul mobil, a declarat marti pentru BizCity seful biroului juridic al Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), Alina Savoiu.

„Compania a fost sanctionata cu amenda in cuantum de 1.000 lei pentru savarsirea contraventiei de prelucrare nelegala de date personale, precum si cu amenda in cuantum de 5.000 lei pentru savarsirea contraventiei prevazute de art. 13 alin. (1) lit. l) din Legea nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice", spune Savoiu.

ANSPDCP are atributii de sanctionare inca din 2004, dar pana in prezent nu a primit decat doua plangeri, una in 2006, iar cealalta in 2007, ambele vizand operatorul Vodafone Romania.

„In cazul plangerii primite in anul 2006, din investigatia efectuata nu s-a constatat existenta unui mesaj comercial nesolicitat, intrucat privea informatiile strict necesare pentru plata facturii si, in consecinta, nu a fost luata nicio masura", declara Savoiu.

Cu toate ca reclamantul a solicitat Vodafone Romania sa nu mai transmita mesaje comerciale nesolicitate, „a primit din nou un mesaj cu acelasi caracter de la acelasi operator", spune Savoiu, care nu a dezvaluit identitatea persoanei care a depus plangerea.

Potrivit legii 677 din 2001, privind protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, utilizatorii de telefonie mobila isi pot exercita dreptul de opozitie, adresand o cerere scrisa, semnata si datata, operatorului in cauza, care este obligat sa raspunda in termen de 15 zile. In caz contrar, utilizatorii se pot adresa ANSPDCP.

Autoritatea de supraveghere a datelor nu a facut niciun anunt public in momentul amendarii Vodafone Romania.

La mijlocul lunii martie, Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) a aplicat pentru prima oara in Romania o amenda pentru trimiterea de e-mail-uri de tip spam. Amenda de 1.000 lei pe care a incasat-o Urban & Asociatii, firma de recuperare de credite, a dat startul unei masuri asteptate de mult timp. 

„Avem foarte multe plangeri. De cand am dat prima amenda s-a trezit lumea si a inceput sa ne bombardeze cu plangeri", a declarat pentru BizCity presedintele ANRCTI, Dan Georgescu.

Potrivit presedintelui ANRCTI, pana in prezent institutia a primit 300 de plangeri, din care 100 se refera la companii distincte, care au trimis mesaje spam in mod repetat. Autoritatea cerceteaza aceste plangeri prin intermediul a sapte angajati.

Spune-ti parerea

Regenerare cod
Copyright © 2001-2022, iMedia Plus Group. Toate drepturile rezervate. Contact | Termeni si conditii