Subinchirierea, noua tendinta pe piata office

Luni, 23 Februarie 2009

Din cauza noilor conditii de piata generate de criza economica, companiile incearca sa isi conserve resursele financiare, pentru a trece prin aceasta perioada cat mai putin sifonate. In afara faptului ca au renuntat sau si-au amanat planurile de extindere a activitatii, companiile care aveau un surplus de spatiu de birou isi optimizeaza costurile prin subinchirierea acestor spatii.

Astfel, la stocul existent pe piata se adauga in prezent aceste spatii, cu suprafete mici sau medii, ce reprezinta variante potrivite pentru intreprinerile mici si mijlocii, potrivit Irinei Petrescu, partener al compnaniei de consultanta imobiliara ESOP.

Spatiile subinchiriate sunt optiuni interesente din punctul de vedere al bugetului. "Majoritatea celor care subinchiriaza pot cere o chiria sub actualul pret practicat de proprietar, pentru ca ei au preinchiriat aceste spatii intr-o faza anterioara, cu luni bune inainte de predare cladirii, perioada in care chiriile erau mai mici", declara Petrescu.

Aceste spatii pot fi subinchiriate la preturi lunare cuprinse intre 18 si 20 euro pe metru patrat in cazul cladirilore de clasa A, in timp ce spatiile in cladirile de clasa B se subinchiriaza cu 15-17 euro pe metru patrat. Preturile practicate pentru spatiile de clasa C variaza intre 10-14 euro pe metru patrat.

Companiile care subinchiriaza pot fi mai flexibile decat proprietarii in ceea ce priveste perioada de contract, avansul, garantia sau penalitatile, aspecte ce cantaresc greu in evaluarea unui spatiu in actualele conditii de piata, in care viitorul e atat de putin previzibil.

"In perioada urmatoare, vor aparea din ce in ce mai multe spatii in cladiri de birouri la subinchiriere, care vor constitui variante foarte atractive pentru chiriasii care cauta un spatiu de calitate, insa care sa tina echilibrul cu bugetul din aceasta perioada," este de parere consultantul imobiliar.

Esop Consulting isi desfasoara activitatea in domeniul inchirierilor de vile, apartamente si spatii de birouri. Compania a avut drept clienti firme precum Generali Asigurari, McMillan Romania, Bonduelle sau NetPoint.

Spune-ti parerea

Regenerare cod
Copyright © 2001-2021, iMedia Plus Group. Toate drepturile rezervate. Contact | Termeni si conditii