Scandalul carnii stricate ingrijoreaza presa germana

Miercuri, 23 Ianuarie 2008

Publicatii germane precum Die Zeit, Welt Online, Thuringer Allgemeine, Westdeutsche Zeitung si Oberhessiche Presse relateaza cu ingrijorare, in editiile de miercuri, despre scandalul carnii stricate din Germania, dezvaluit cu ajutorul unor muncitori romani.

Sub titlul "Nu facem carnati din carne stricata", Thuringer Allgemeine scrie ca noul scandal al carnii nu a afectat si landul Thuringia, personalul calificat din domeniu fiind un garant al calitatii produselor din carne.

Dorind sa  calmeze populatia din zona in ceea ce priveste riscul consumului de carne stricata, ziarul german scrie ca autoritatile veterinare nu au primit nicio instiintare din partea oficialilor din Saxonia Inferioara, unde s-ar afla abatorul incriminat, ce ar fi folosit carne putrezita.

Daca se adevereste ca materia prima a abatorului din Lohne era asa cum spuneau romanii, adica urat mirositoare si putrezita, "atunci va fi un scandal", ar fi spus Rainer Wagner, presedintele sindicatului national al producatorilor de carne, citat de ziarul german.

Acesta a sugerat ca singura solutie pentru prevenirea unor asemenea incidente ar fi aplicarea consecventa a legii si a pedepselor, mergand chiar pana la anularea definitiva a licentei de productie.

Westdeutsche Zeitung face o analiza a problemei controlului calitatii carnii. Publicatia germana este de parere ca numai prin anuntarea publica a numelor producatorilor controlati se poate crea o presiune destul de mare asupra acestora.

Avand in vedere ca in Germania au fost descoperite in ultimii trei ani mai mult de 15.000 de tone de carne stricata, dupa cum scrie ziarul, ingrijorarea este justificata.

Scandalul starnit marti nu face decat sa creasca neincrederea oamenilor in produsele din carne: "Imaginea este scarboasa si aproape ca depasesete orice imaginatie: compania BFZ ar fi transformat in carne pentru carnati peste 200 de tone de capete de porc putrezite, in decursul ultimului an", scrie Westdeutsche Zeitung.

Welt Online scrie pe scurt despre noul scandal al carnii: tone de carne urat mirositoare si putrezita au fost transformate de catre un abator din Lohne in carnati, ca apoi sa fie distribuiti in tari ca Germania, Romania si Rusia.

Oberhessische Presse atrage atentia ca abatorul din Lohne este cel de-al doilea investigat in ultima perioada, primul aflandu-se tot in landul Saxonia Inferioara. Abatorul din Lohne a fost controlat de autoritati si mostre de carne au fost trimise la Agentia pentru Potectia Consumatorului din Saxonia Inferioara, potrivit ziarului. Cotidianul local german mai scrie ca nu a fost confirmat faptul ca marfa alterata ar fi fost comercializata.

Die Zeit ridica o intrebare legata de credibilitatea muncitorilor romani: "Avem oare de-a face, in cazul Lohne, numai cu o calomnie rautacioasa venita din partea unor muncitori nemultumiti?".

Publicatia arata ca autoritatile nu au gasit in momentul efectuarii controlului nicio neregula  la abatorul denuntat si ca muncitorii romani, care au alertat autoritatile, sunt in proces cu patronul companiei.

Scandalul practicilor dubioase din industria alimentara germana a intrat din nou in atentia presei, inca de marti, dupa ce mai multi romani au denuntat un abator din orasul german Lohne unde s-ar fi folosit carne alterata, existand suspiciuni ca produsele ar fi fost livrate in Romania, Rusia si Germania.

Autoritatea Veterinara nu a fost notificata

Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) nu a fost notificata, pana in prezent, ca pe teritoriul tarii ar fi ajuns carne alterata din Germania, a declarat vicepresedintele ANSVSA, Laszlo Nagy Csutak.

"Toate produsele de origine animala, precum si preparatele din carne, nu pot ajunge pe teritoriul unei tari decat insotite de un certificat sanitar-veterinar, emis in tara de provenienta. La destinatie, medicii veterinari verifica documentele respective, dar efectueaza si analize asupra produselor respective", spune Csutak, citat de NewsIn.

Acesta a precizat ca Directiile Sanitar Veterinare Judetene detin date despre schimburile intracomunitare si, pana in prezent, ANSVSA nu a fost notificata ca ar fi fost depistate produse alterate provenite din Germania.

Potrivit postului de televiziune public ARD, un abator din nordul Germaniei combina carnea stricata cu carnea buna si apoi vinde amestecul unor fabrici de carnati din Romania, Rusia sau chiar Germania, sustin mai multi macelari romani care au fost angajati la respectivul abator.

De asemenea, potrivit site-ul postului de televiziune german SWR, abatorul din orasul german Lohne procesa doar in weekenduri carnea de porc stricata pe care o exporta in Romania si Rusia, pentru a evita controalele sanitar-veterinare.

Procuratura si politia din Oldenburg au facut duminica o perchezitie la sediul fabricii BFZ Brägeler Fleischzerlegung, in urma unor sesizari primite din partea unor angajatii romani ai abatorului. Controalele nu au depistat carne stricata, dar au fost prelevate probe care in prezent sunt supuse testelor de laborator.

Procuratura din Oldenburg ia totusi acuzatiile in serios, avand cinci plangeri ale angajatilor si o inregistrare video realizata cu o camera personala. Conducerea abatorului din Lohne nu a facut pana acum nici un comentariu, noteaza SWR.

Spune-ti parerea

Regenerare cod
Copyright © 2001-2014, iMedia Plus Group. Toate drepturile rezervate. Contact | Termeni si conditii