Romania, locul 110 din 180, in topul coruptiei mondiale

Marti, 23 Septembrie 2008

Romania ocupa locul 110 din 180 intr-un top al celor mai corupte state, realizat de Transparency International, avand un indice de perceptie a coruptiei (CPI) de 3,8 puncte.

Nivelul de coruptie al sectorului public al fiecarui stat se masoara pe o scara de la zero (cel mai corupt) la 10 (cel mai curat).

Cel mai corupt stat al lumii este Somalia, cu un indice de perceptiei a coruptiei sectorului public de doar un punct. Pe locul doi in top se afla Iraqul si Myanmarul (1,3 puncte), urmate de Haiti, cu un indice de 1,4 puncte.

De cealalta parte se afla Danemarca, Noua Zeelanda si Suedia, cu un indice de perceptie a coruptiei de 9,3 puncte, urmate de Singapore (9,2 puncte). Pe locul trei in topul celor mai „curate" state s-au clasat Finlanda si Elvetia (9 puncte).

In cadrul Uniunii Europene (UE), Bulgaria este cea mai corupta tara, cu un indice de perceptie a coruptiei de 3,6 puncte, urmata de Romania (3,8). Pe locul trei se afla Polonia, cu un CPI de 4,6 puncte.

"Aderarea la UE nu reprezinta automat o eliminare a coruptiei, dupa cum arata agravarea indicelui de perceptie a coruptiei din Bulgaria, de la 4,1 in 2007 la 3,6 in acest an", potrivit reprezentantilor Transparency International

Perceptia in declin asupra coruptiei in cadul Uniunii sugereaza ca reformele inceputa impotriva coruptiei trebuie sa continue. Recentele scandaluri din sectoarele publice si private au accentuat imaginea de guverne tolerante a coruptiei.

Cele mai curate state ale Uniunii Europene sunt Danemarca si Suedia, cu un indice de 9,3 puncte, urmate de Finlanda (9 puncte) si Olanda (8,9 puncte).

„Eliminarea coruptiei presupune un parlament drept, o lege puternica, presa independenta si o societate civila care se impune", spune Huguette Labelle, presedintele Transparency International.

Potrivit raportului, modificarea nivelului de coruptie necesita implicarea activa a institutiilor guvernamentale. Statele sarace sunt trase in jos de un parlament ineficient si de nivelul ridicat de coruptiei al sistemului judiciar.

Ameliorarea cu un punct al indicelui de perceptie a coruptiei creste produsul intern brut al statului cu aproximativ 0,5%, spune profesorului Johann Graf Lambsdorff din cadrul Universitatii din Passau.

Spune-ti parerea

Regenerare cod
Copyright © 2001-2019, iMedia Plus Group. Toate drepturile rezervate. Contact | Termeni si conditii