Romania, fara site-uri profitabile

Piata online din Romania nu exceleaza din punctul de vedere al profitabilitatii nici pe segmentul magazinelor virtuale, nici pe cel al afacerilor de continut, este de parere antreprenorul Marius Ghenea.
"Nu prea exista site-uri profitabile in prezent, din pacate, deoarece singurele afaceri online care au un model clar de venituri (respectiv site-urile de e-commerce sau magazinele virtuale) nu au reusit pana in prezent sa ajunga la profitabilitate din diverse motive (au fost lansate prea recent, sau nu si-au optimizat structura de costuri, sau vand cu marje prea mici de adaos, sau toate acestea la un loc). In ceea ce priveste business-ul online de content (site-urile de continut, fie el generat de utilizatori sau furnizat de site), acest business nu si-a gasit pana acum un model clar de venituri, asa ca nu poate fi profitabil", a declarat Ghenea, in cadrul unui interviu acordat BizCity.
Profitabilitatea in mediul online devine anul acesta un obiectiv si mai greu de atins, in conditiile economice actuale. Lipsa unor povesti de succes sau a unor performante economice clare ale companiilor cu activitate pe Internet demonstreaza faptul ca niciodata nu a fost usor de initiat o afacere in mediul online, asa cum s-a crezut. Iar in 2009 cu atat mai putin vom vedea asa ceva.
Majoritatea magazinelor online existente in Romania, mici sau mari, se zbat in acest moment pentru supravietuire", afirma Ghenea.
Lansarea unei afaceri pe segmente de produse si servicii deja acoperite ca oferta intampina in aceasta perioada bariere de doua ori mai mari decat intr-o situatie normala, spune specialistul.
In plus, chiar daca piata ofera teoretic oportunitati de nisa, anumite categorii de produse si servicii fiind inca putin dezvoltate, realitatea se prezinta sumbru: dificultati de finantare, atitudine precauta din partea clientilor, posibilitati slabe de sustinere financiara.
Ceea ce trebuie insa inteles este ca mai ales acum, nimeni nu ar trebui sa inceapa o afacere fara o sustinere cash proprie semnificativa, deoarece nu vor exista posibilitati de finantare sau leverage pe termen scurt, iar costurile de operare vor depasi veniturile in tot cursul anului 2009 si posibil o mare parte din 2010, atat din cauza situatiei actuale de criza economica, dar si din cauza perioadei normale de 18 luni in care un business online poate atinge o pozitie de breakeven operational", atrage atentia Marius Ghenea.
Tinand cont de toate aceste dificultati, 2009 se preconizeaza a fi anul celor care exista deja pe piata, in pofida incetinirii afacerilor sau chiar a falimentelor la care vom asista.
Potrivit specialistului, costul total necesar pentru o investitie intr-un magazin online ajunge, in functie de situatie, la 50.000 - 100.000 euro, suma care acopera, printre altele, cheltuielile de realizare a site-ului, cele tehnice, de marketing, de salarii, chirie.
Vorbim de sume semnificative, mai ales in aceasta perioada in care lichiditatile par mult mai greu de gasit si devin cu atat mai valoroase. Trebuie in plus mentionat ca nu exista nici macar o mica garantie a succesului, asa ca acesti bani sunt pusi la un risc semnificativ de catre antreprenor", mai spune Ghenea.
Sursele de venit ale unei afaceri cu activitate online sunt vanzarile sau reclamele. "Aceste venituri din vanzare pot fi reprezentate de adaosul comercial din vanzarea online a produselor si serviciilor, sau prin asimilare poate fi comisionul practicat de site-uri de intermedieri care nu vand propriile produse, ci ofera platforme online de licitatie sau de intermediere tranzactii, pentru care percep diverse costuri si comisioane", explica Marius Ghenea.
In privinta veniturilor din publicitate, antreprenorul atrage atentia asupra valorii mici a pietei locale, pe de o parte, precum si asupra probabilitatii declansarii unui blocaj in aceasta industrie, cel putin in prima parte a anului, pe fondul crizei financiare.
Sfatul specialistului pentru cei care doresc sa porneasca o afacere online este sa se inarmeze cu un plan de afaceri impecabil si bani care sa asigure fara restrictii finantarea necesara afacerii cel putin pe termen mediu.
Piata romaneasca de e-commerce este bine reprezentata in zonele de IT, electronice si media, dar si in zona de resurse umane online, unde s-au realizat primele tranzactii importante de private-equity din business-ul online romanesc.
Desi sunt cele mai putin accesibile pentru start-up-uri, aceste segmente sunt totusi valorificate in continuare de antreprenori entuziasti, subliniaza Ghenea paradoxul.
Din punct de vedere al popularitatii, Internetul romanesc se aglomereaza pe segmentele de presa online, mai ales daca este vorba de o abordare de tip tabloid, precum si in zona de continut generat de utilizatori, unde exista "YouTube-uri locale".
Spune-ti parerea