Profil de fost si viitor prim-ministru: Iulia Timosenko

Luni, 1 Octombrie 2007

Iulia Timosenko,  este o personalitate complexa care a cunoscut si marirea si caderea si care avea obiceiul sa doarma pe canapeaua din biroul ei, atata vreme cat a fost premier.

Nascuta in 1960, la Dnipropetrovsk, in regiunea rusofona din estul Ucrainei, Timosenko a studiat economia si cibernetica la universitate si a scris mai mult de 50 de lucrari de cercetare.

Supranumita si "printesa gazului" pentru infatisarea sa aparte, modul elegant de a se imbraca si implicarea in industria gazului, Timosenko a fost vicepremier pe probleme de energie in anul 2000 si si-a castigat o buna reputatie gratie eforturilor sale de reforma.

Este o talentata oratoare, admirata de milioane de alegatori pentru apelurile sale la justitie sociala si pozitia ei radicala impotriva puternicilor oameni de afaceri. Energica si hotarata, Timosenko este totusi o personalitate politica foarte controversata, in acelasi timp venerata pentru spiritul combativ si temuta pentru gustul puterii si pentru pozitiile ei radicale.

In timpul Revolutiei Portocalii de la sfarsitul anului 2004, care il va aduce la putere pe prooccidentalul Viktor Iuscenko, aceasta femeie frumoasa, cu profilul unui bibelou, a sfidat frigul pentru a tine discursuri inflacarate multimii de la Kiev. Unele publicatii occidentale nu au ezitat sa o compare cu Ioana d'Arc.

Devine apoi prima femeie din Ucraina care conduce un guvern. Revista Forbes o plasa, la 28 iulie 2005, pe locul al treilea in clasamentul celor mai puternice femei din lume, dupa secretarul de stat Condoleezza Rice si vicepremierul chinez Wu Yi.

Inflacarata in continuare, dar mai prudenta, ea asigura ca a tras invataminte din greselile comise dupa Revolutia portocalie, miscare de contestare populara care l-a adus la putere pe presedintele prooccidental Viktor Iuscenko, in 2004. 

"Este mai usor sa castigi decat sa pastrezi victoria si sa profiti de pe urma ei", a declarat ea pentru saptamanalul Kommersant. Cea care a facut multimea sa vibreze in timpul Revolutiei portocalii din 2004, alaturi de opozantul din perioada respectiva Viktor Iuscenko, cu fata marcata de o otrava misterioasa, a fost rasplatita in februarie 2005 fiind numita premier. A muncit din greu in aceasta perioada, ba chiar a dormit in biroul sau de premier, dar a gasit si timpul pentru a poza pentru coperta revistei Elle.

Iulia Timosenko a fost aspru criticata pentru ca a sustint revizuirea privatizarilor si pentru interventiile sale in economie, care ar fi descurajat investitorii. Guvernul ei a supravietuit doar sapte luni: luptele interne s-au concretizat prin demiterea sa, urmata de o ruptura spectaculoasa de Iuscenko. 

"Eram singurul luptator de pe campul de lupta si am inceput sa distrug sistemul. Mi-am subestimat fortele", a explicat ea ulterior.

Timosenko revine in forta dupa alegerile legislative din martie 2006. Aflata pe punctul de a redeveni premier, ea esueaza: profitand de diferendele din sanul taberei portocalii, prorusii formeaza o coalitie, iar Iuscenko il numeste in cele din urma la conducerea executivului pe adversarul sau Viktor Ianukovici.

Timosenko a cerut ulterior, in repetate randuri, dizolvarea Parlamentului, dar aceasta masura parea lipsit de realism pana cand presedintele a semnat  in 2 aprilie un decret in acest sens.

Neobosita, ea a luptat pentru a atrage alegatorii dezamagiti: 300 de mitinguri electorale si o "rugaciune colectiva pentru Ucraina" in fata catedralei Sfanta Sofia - orice mijloace sunt bune pentru a obtine voturi.

"Iulia este un nume, o marca. Ar fi stupid sa o schimbe", a declarat Neil Pattie, consultant la agentia Ridge Consulting. "Hipnotizeaza oamenii", a explicat si Mihail Brodski, fost aliat politic. Pe de alta parte, miliardarul Viktor Pinciuk, ginerele fostului presedinte Leonid Kucima, o considera o "vrajitoare".

Evolutia Iuliei Timosenko pare incredibila: de la inginer-economist in perioada comunista, la patroana bogata a unei importante companii energetice in anii 1990, deputat in 1998 si vicepremier in guvernul condus de Iuscenko in perioada decembrie 1999 - ianuarie 2001.

In 2001 s-a confruntat cu acuzatii de fals si contrabanda cu gaz in legatura cu activitatile desfasurate la mijlocul anilor '90 la conducerea unei firme private din domeniu. A fost demisa din functia de vicepremier de fostul presedinte Leonid Kucima dupa ce la adresa ei au fost formulate oficial acuzatii si a petrecut o luna intr-un centru de detentie pe durata desfasurarii anchetei.

Timosenko a respins acuzatiile, spunand ca sunt motivate politic si ulterior a fost exonerata de orice vina in justitie. Suspectata ca a facut bani prin comertul de gaze, lucrativ si opac, dupa caderea URSS, Timosenko ocoleste intrebarile legate de averea sa, recunoscand doar ca iubeste creatiile marilor designeri de moda.

Timosenko are o fiica, a carei casatorie cu un cantaret de rock britanic a facut deliciul presei in 2005.

Spune-ti parerea

Regenerare cod
Copyright © 2001-2018, iMedia Plus Group. Toate drepturile rezervate. Contact | Termeni si conditii