Pretul alimentelor, de doua ori mai mari in unele judete

Vineri, 21 Ianuarie 2011, Sursa: Foto: Esltog

Preturile produselor alimentare din Romania sunt foarte diferite in functie de judet, pentru unele platindu-se chiar dublu, in anumite regiuni.

De exemplu, carcasa de porc este pusa in vanzare la pretul de 6,5 - 7,2 lei pe kilogram, in judetul Gorj, in timp ce, in Bistrita-Nasaud, costa nu mai putin de 15 - 18 lei pe kilogram, potrivit datelor publicate de Ministerul Agriculturii.

In schimb, in Bucuresti, pretul pentru un kilogram de carcasa de porc este sub media nationala, variind intre 9,5 si 11 lei.

Astfel de diferente se regasesc si la alte tipuri de carne. Pentru un kilogram de carne de pui se plateste intre 4,5 - 6 lei, in judetul Mehedinti, sau 5,95 - 6,4 lei, in Cluj. In schimb, in Vaslui, cumparatorii trebuie sa plateasca intre 12 si 14 lei pe kilogram de carne de pui, iar, in Sibiu, pretul porneste de la 12 lei si poata sa ajunga chiar la 15 lei/kilogram.

Cea mai ieftina carne de vita poate fi cumparata din judetul Cluj, unde costa intre 7,5 - 9,5 lei pe kilogram, din Buzau (9 - 10 lei/kilogram) si Gorj (9 - 11 lei/kilogram). Nici un Bucuresti carnea de vita nu este foarte scumpa, in comparatie cu alte regiuni, costand intre 9,5 - 12 lei/kilogramul.

Pe de alta parte, in judetele Hunedoara si Timis, carnea de vita are cele mai ridicate preturi, de 16 - 22 lei/kilogram, respectiv 18 - 20 lei/kilogram. De asemenea, in Constanta carnea de vita costa 16 - 19 lei/kilogramul, iar in Iasi 12 - 19 lei/kilogramul.

Diferente mari sunt si in cazul preturilor la lapte, care costa intre 1,5 - 2,5 lei/litru in Arges si Suceava si 4 - 5 lei/litru in Cluj.

La branzeturi, pretuile variaza intre 8 - 18 lei, in functie de judet.

Spune-ti parerea

Regenerare cod
Copyright © 2001-2025, iMedia Plus Group. Toate drepturile rezervate. Contact | Termeni si conditii