Matsitski vinde 30% din Alro/Alum la London Stock Exchange

Vineri, 13 Iulie 2007

Fostul Marco, redenumit Vimetco, isi vinde 30% din actiuni, pachet e include parte din participatiile Alro si Alum, printr-o oferta publica initiala la bursa din Londra (LSE).

Oferta de la bursa londoneza va include si actiuni vechi, si titluri noi, firma insa nu a precizat care va fi proportia acestora.

In 2002, dupa ce a asistat la cumparari masive de actiuni de pe piata de capital, fosta autoritate de privatizare (APAPS) a fost de acord sa vinda 10% din capitalul producatorului de aluminiu Alro Slatina (Marco International detinea deja peste 40%), pentru suma de 11,5 milioane de dolari.

Totodata, fabrica de alumina Alum Tulcea a fost achizitionata pentru 9 milioane de euro, in 2005, pe piata Rasdaq, Marco asigurandu-si astfel, conform presei locale, „controlul" pe piata aluminiului romanesc.

Capitalizarea Vimetco, intre 1,6- 2 miliarde dolari

Pachetul pe care holdingul Vimetco (fostul Marco Industries BV), detinut de miliardarul rus Vitali Matsitski, il va vinde in urmatoarele saptamani la Londra, de 30% din actiuni, valoreaza peste 500 de milioane de dolari SUA.

Vimetco a dezvaluit un pret indicativ de oferta intre 8 si 10,5 dolari pe actiune, pentru vanzarea unui pachet de actiuni de peste 500 milioane dolari la Londra, relateaza Reuters.

Oferta, compusa din actiuni noi si vechi, va reprezenta 30% din pachetul de actiuni al Vimetco si va conferi trustului lui Matsitski o capitalizare cuprinsa intre 1,67 si 2,19 miliarde dolari.

Vimetco este detinut momentan in proportie de 85% de Romal Holdings N.V, restul de 15% apartinand grupului Willast Investments Ltd, scrie Reuters. Conform Metal Bulletin, insa, Vimetco este nimeni altul decat fostul trust Marco (Industries BV). Aproximativ 9,93% din actiunile Vimetco sunt detinute de Fondul Proprietatea.

"Oferta publica initiala a Vimetco ofera investitorilor o combinatie a activelor foarte profitabile din Romania si a expunerii pe piata cu cea mai mare crestere din lume - China", a declarat directorul executiv al Vimetco, Christian Wust, intr-un comunicat preluat de Reuters si NewsIn.

Castiguri brute de 83-110 milioane dolari

Vimetco, grup care declara ca se afla printre primii zece producatori de aluminiu din China si cel mai mare producator de aluminiu din Europa Centrala si de Est, a precizat ca se asteapta ca nivelul castigurilor brute obtinute de pe urma acestei vanzari de actiuni sa se ridice intre 83,6 - 109,7 milioane dolari.

Vimetco are o capacitate anuala de productie de 568.000 tone, generand un profit operational de 217 milioane dolari in 2006, veniturile din aceeasi perioada ridicandu-se la 1,19 miliade dolari.

Pentru curenta listare, Vimetco a angajat grupurile Morgan Stanley si UniCredit Markets and Investment Banking.

Alro este detinuta in proportie de 87,74% de Marco, prin intermediul Marco Industries BV si Conef SA. In cazul Alum Tulcea, grupul Marco controleaza 99,38% din capital social prin inntermediul Alro SA.

Alro a obtinut in primul trimestru un profit de 48,3 milioane euro, mai mare cu 60% fata de perioada similara a anului anterior, la venituri deaproximativ 177 milioane euro, si cheltuieli de 120 milioane euro.

 

Spune-ti parerea

Regenerare cod
Copyright © 2001-2019, iMedia Plus Group. Toate drepturile rezervate. Contact | Termeni si conditii