iPhone la negru: afacerea momentului

"Telefonul, versiunea de 8GB, m-a costat 500 euro, dar din pacate i-am pus update-ul de la Apple si l-am stricat. Am reusit sa il deblochez dar nu recunoaste SIM-ul si probabil ca acum nu functioneaza decat in reteaua AT&T", spune Cristi, unul dintre cei care si-au achizitionat deja un iPhone raspunzand la anunturile postate pe Internet.
Desi canalele oficiale, reprezentate de IRIS - Apple IMC Romania, distribuitorul oficial al terminalelor iPhone, inca nu s-au deschis si nici nu exista vesti concrete despre data lansarii pe piata romaneasca, multi „mici intreprinzatori" sunt deja in afaceri din vanzarea terminalului ravnit de o buna parte a dependentilor de moda si de nou.
Cu o cautare pe Google, un telefon si o intalnire devii fericitul posesor al unui iPhone. Doar ca fericirea este trecatoare cand esti cu pachetul in mana si realizezi ca nu ai garantie si ca esti expus la riscul paralizarii telefonului de catre update-urile emise de Apple.
Cum fericirea are si ea un pret, acesta variaza in Romania, in linii mari, intre 400 si 600 de euro, pentru versiunile de 4GB, care nu se mai produce de la inceputul lunii septembrie si respectiv de 8GB
„Apple a scos deja o noua versiune de software, dar s-a rezolvat si aceea. Daca telefonul se blocheaza, exista website-uri precum www.ibricker.com, care pot rezolva necazurile utilizatorilor", spune unul dintre cei care si-au dezvoltat o afacere pe nisa lasata temporar libera de IRIS.
O parte din cei ce ofera telefoanele la vanzare nu fac acest lucru decat ocazional. Sunat de BizCity, un comerciant de iPhone de pe Internetul romanesc a declarat ca nu se ocupa in mod special cu asa ceva. „Am avut ocazia sa plec intr-o delegatie de serviciu in Statele Unite, de unde am cumparat cateva mobile iPhone. Le-am vandut imediat, ca painea calda".
In opinia lui, cumparatorii nu trebuie sa isi faca griji ca li se va bloca telefonul, decat daca isi fac update-ul de la Apple.
„Nu te obliga nimeni sa instalezi update-ul. Se face prin calculator, nu prin telefon. Nu este un risc pe care sa nu poti sa-l controlezi".
Un alt „mic intreprinzator" ofera versiunea de 8GB pentru 559 de euro si mai arunca si ceva in plus. O garantie pe doi ani pentru 12 euro in plus. „Colaborez cu un service, garantia nu e o problema. Telefonul e decodat, merge in toate retelele si nu trebuie neaparat sa faci update-ul. Se vinde foarte, foarte bine".
Pentru 2099,99 lei, magazinul online marketonline.ro comercializeaza iPhone-ul oferind garantie pentru o perioada de de doi ani de zile. Fiind primul magazin care a inceput sa vanda telefoane iPhone in Romania, reprezentantii marketonline.ro si-au atras critici acide, atat din partea reprezentantului oficial Apple, cat si din partea unuia dintre cele mai mari companii de comert online, www.emag.ro.
Desi reprezentantii IRIS, compania care reprezinta Apple in Romania, au declarat ca orice comercializare a telefoanelor iPhone in Romania este ilegala, directorul marketonline.ro, Mugur Cosmin Frunzetti, nu-si face probleme.
„Telefoanele sunt sigilate, iar softul este original. Nu suntem in ilegalitate. Daca vreau, pot sa ma duc sa cumpar telefonul si de la Londra, cat se poate de legal, il aduc in Romania si il vand in orice magazin", a declarat Frunzetti pentru BizCity.
Potrivit legii 84/1998 privind marcile si indicatiile geografice, titularul unei marci poate cere instantei judecatoresti sa interzica unor terti sa comercializeze, importe sau exporte produse care intra sub semnul marcii. Pana acum insa, IRIS nu a facut decat sa trimita un comunicat de presa in care sa mentioneze ca telefoanele iPhone sunt comercializate ilegal in Romania, dar nu a actionat in instanta magazinul marketonline.ro.
Contactati de BizCity.ro, reprezentantii IRIS au spus ca Apple Europe va declansa o investigatie, urmand sa informeze ulterior asupra rezultatelor acesteia.
Nu au intarziat sa apara si in Romania replicile de iPhone, de provenienta asiatica, cu mult mai putine optiuni dar cu un design similar originalului si un pret de 490 lei.
Si la vecini moda vanzarilor paralele este pe val. In Bulgaria, preturile sunt intre 1189 si 1350 leva, echivalentul unei variatii intre 605 si 686 euro. In nord, in Ungaria, un iPhone se vinde intre 100.000 si 149.000 de forinti, adica intre 398 si 593 euro.
Operatorul mobil O2, detinut de catre compania spaniola Telefonica, a castigat contractul furnizarii exlusive in Marea Britanie a telefoanelor iPhone, alaturi de T-Mobile in Germania si Orange in Franta.
Dispozitivele vor fi vandute la pretul de 269 lire sterline, incepand cu data de 9 noiembrie, in reteaua de magazine O2, Carphone Warehouse si Apple.
Pentru a achizitiona telefonul, britanicii vor trebui sa semneze un contract pe 18 luni, cu variante de tarif de 35, 45 sau 55 lire sterline pe luna, toate incluzand convorbiri nelimitate. Sau pot opta deja si ei pentru vanzarile neoficiale, la preturi cuprinse intre 46 si 150 de lire sterline, la versiunea de 8GB, echivalentul a 66 - 214 euro.
Apple a redus in Statele Unite pretul telefoanelor iPhone cu 200 dolari, pentru varianta de 8GB, disponibila acum la 399 dolari.
Spune-ti parerea