Investitie privata de 90 mil euro pentru Baile Someseni

Marti, 27 Mai 2008

Baile Someseni, din municipiul Cluj-Napoca, vor fi reabilitate cu 90 milioane euro, in urma unei parteneriat incheiat intre mostenitorul acestora, Primaria Cluj-Napoca, si o firma de arhitectura din Germania, Krautloher Gmbh, care a construit mai multe statiuni balneare in landul Bavaria.

Baile, care se intind pe circa 17 hectare, vor putea fi folosite peste doi ani, ele fiind atat termale cat si minerale. Intregul proiect, prevazut in trei etape, are termen de finalizare in opt ani.

In prima etapa, de doi ani, vor fi reabilitate baile termale, urmand construirea unor unitati de cazare, iar ultima etapa prevede construirea unor clinici de recuperare si a unui sanatoriu, relateaza NewsIn. 

Primaria Cluj-Napoca va realiza infrastuctura aferenta Bailor Someseni, respectiv investitiile privind introducerea de apa si canalizare, construirea de cai de acces, precum si iluminatul public din zona.

Primarul Emil Boc a afirmat ca din bugetul local va fi realizata si o cale de acces peste calea ferata, spre Baile Someseni, iar totalul investitiilor pe care municipalitatea le va realiza este intre trei si cinci milioane de euro.

„Am considerat ca este o datorie morala pe care am avut-o fata de bunicul meu [Dominic Stanca], care a murit in 1979, fara sa i se recunoasca meritele legate de descoperirea izvoarelor si crearea acestor bai, acum aproape 100 de ani", a declarat mostenitoarea bailor, avocata Gidro Stanca, presedinte a Baroului Cluj. 

Baile au fost oficial deschise in 1928, in 1949 ele au fost prealuat de statul roman, iar Dominic Stanca a avut interdictie timp de zece ani sa intre in bai. „M-am luptat timp de zece ani din punct de vedere juridic sa reprimesc aceste bai inapoi", a mai afirmat Gidro. 

Apele si namolul de la Boile Someseni au, din punct de vedere medical, efecte pozitive pentru boli care au afectat rinichii, precum si un izvor care reduce nivelul glicemiei, fiind recomandate pentru diabetici. „Exista izvoare cu apa sarata, care are, ca principala valoare, efecte benefice asupra reumatismului. Namolul poate fi folosit pentru afectiuni reumatice, afectiuni ginecologice, precum si la pacienti care au suferit intetrventii chirurgicale", mai spune Stanca.

Complexul Bailor Someseni va mai putea fi exploatat timp de cel putin 70 de ani.

Spune-ti parerea

Regenerare cod
Copyright © 2001-2019, iMedia Plus Group. Toate drepturile rezervate. Contact | Termeni si conditii