Email marketingul: o piata de 500.000 euro in 2009

Piata romaneasca de email marketing ar putea ajunge anul acesta la valoarea de 500.000 euro, dupa ce in 2008 s-a situat la 300.000-400.000 euro, dupa cum a estimat pentru BizCity Radu Ionescu, managing director Kinecto.
"Pentru ca newsletterele reprezinta cea mai simplificata platforma de CRM [customer relationship managemnt] si pentru ca in perioada de criza importanta loializarii creste, ma astept sa vad o crestere a interesului in acest an", afirma Radu Ionescu.
In opinia sa, email marketingul se va caracteriza in acest an printr-o atentie sporita asupra detaliilor, atat in ceea ce priveste continutul mesajelor, cat si frecventa acestora.
Potrivit lui Andrei Georgescu, director executiv White Image, email marketingul va fi folosit intr-o maniera integrata cu alte sisteme de marketing si analiza. Clientii incep sa isi reorienteze preferintele de comunicare dinspre obtinerea unui volum mare de adrese de email, asa cum faceau in anii trecuti, catre eficientizarea comunicarii prin folosirea de targetari. O solutie in acest sens este utilizarea email marketingului impreuna cu mijloace de social media, targetul fiind astfel putin extins.
"La nivel global luna trecuta s-a anuntat deja posibilitatea de integra video in corpul emailurilor, lucru care nu era posibil pana in prezent si care cred ca va schimba putin fata email marketingului, chiar daca aceasta functionalitate este momentan oferita doar companiilor care indemplinesc niste conditii destul de stricte doar de AOL, in curand aceasta functionalitate va fi disponibila si pt Yahoo! De asemenea la nivel global anul acesta se va vorbi de integrarea emailui cu sisteme de voce, tehnologii relativ noi (cam 2 ani vechime)", spune Andrei Georgescu.
"Comparativ cu alte canale media, email marketingul are cea mai mare eficienta, conform DMA, email marketingul ofera un return of investment de 57 dolari pentru fiecare dolar cheltuit, si ceea ce este important legat de email este ca aproape in toate cazurile ROI-ul poate fi calculat destul de exact raportandu-ne la: vanzarile generate, leadurile generate sau awarness-ul generat", explica reprezentantul White Image pentru BizCity.
Spre deosebire de alte mijloace de comunicare, dedicate in general achizitiei de clienti, email marketingul este potrivit in special pentru loializare, iar mesajele ajung doar la persoanele care sunt de acord cu primirea acostora.
"Gradul de utilizare [a email marketingului] este in crestere cam cu 20% ca numar de clienti. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cresterea este cam de 100% ca volum (numar de emailuri trimise) si de aproximativ 75% ca valoare", mai spune Andrei Georgescu.
Email marketingul presupune doua forme esentiale de comunicare. Newsletterul se refera la trimiterea de mesaje cu o frecventa data catre o baza de date proprie formata din clienti, potentiali clienti, abonati din site. A doua forma sunt asa-numitele "one-time emails", care reprezinta forma digitala a direct-mailului si care presupun trimiterea unui mesaj o singura data catre o baza de date inchiriata.
"Pentru newsletter, costurile per editie variaza foarte mult in zona 100-1000 euro, iar pentru one-time emails costurile de creatie variaza in intervalul 200-500 euro", declara Radu Ionescu.
In general, agentiile de email marketing isi consiliaza clientii pe parcursul unei campanii, de la structura de continut, la construirea si administrarea bazei de date sau masurarea si interpretarea rapoartelor post-trimitere.
Trimiterea efectiva a mesajelor implica cele mai mici costuri din cadrul unui program de email marketing. Costurile cele mai mari sunt date de segmentarea si analiza rezultatelor, precum si de generarea contentului relevant pentru fiecare segment.
In ceea ce priveste constructia bazei de date, suma pe care un client trebuie sa o scoata din buzunar depinde de viteza de colectare dorita si de detalierea datelor colectate.
"Nu as putea sa dau un cost anume pentru ca ele varianza intre 0 lei, in cazul in care colectarea datelor de face doar printr-un formular de abonare la newsletter, si pot merge pana la mii sau zeci de mii de euro anual, atunci cand vorbim de o colectare integrata a datelor off-line si online", spune Andrei Georgescu.
La serviciile de email marketing apeleaza mai ales clienti din zona de retail, cei din domeniul finante-banci, clienti din domeniul auto, insa si din zona de publishing, care isi muta din ce in ce mai mult activitatile si continutul online.
Printre absentii acestui tip de comunicare se numara telecomul si domeniul bunurilor de larg consum.
"Din pacate, in prezent majoritatea [clientilor] se concentreaza doar pe colectarea bazelor de date si pe crearea unui layout atractiv, fara sa tina cont macar de relevanta mesajelor", afirma Georgescu.
"Cand vorbim de email marketing, vorbim de un program pe termen cel putin mediu, nu de campanii. Spun asta pentru ca activitatea cea mai importanta, fara de care nu este posibil email marketingul, tine de colectarea bazelor de date, de gestionarea preferintelor userilor din baza de date, o strategie de email marketing care porneste de la strategia de colectare a acestor informatii pana la strategiile de contact si de content. Prin strategie de contact inteleg modul in care ar putea fi abordati diversi useri de exemplu in functie de sursa din care provin intrarile in baza de date; de exemplu un contact colectat ca urmare a unei promotii ar puntea fi abordat mult mai des decat un contact care cumpara doar produse din colectiile noi lansate", adauga oficialul.
Cele mai importante etape in cadrul unui program de email marketing sunt: strategia de colectare a bazelor de date, segmentarea bazelor de date, crearea unui continut relevant pentru fiecare segment, integrarea layoutului din punct de vedere vizual cu celelalte canale de comunicare, evaluarea rezultatelor, gasirea de solutii de reimplicare a abonatilor inactivi si curatarea bazelor de date de utilizatorii inactivi, in cazul in care nu raspund programului de reimplicare.
Spune-ti parerea