Cartel Alfa va protesta la Ljubljana fata de politicile salariale din UE
Aproximativ o suta de reprezentanti ai CNS Cartel Alfa vor participa, sambata, la Ljubljana, la un miting organizat de Confederatia Europeana a Sindicatelor, unde vor protesta fata de politicile de moderare salariala adoptate de statele Uniunii Europene, a anuntat, joi, confederatia.
Confederatia Europeana a Sindicatelor va organiza, sambata, la Ljubljana, un euro-miting, la care sunt asteptati 20.000 de sindicalisti, ocazie cu care isi vor exprima nemultumirea fata de politicile de moderare salariala adoptate de UE. Mitingul va avea loc cu ocazia intalnirii ministrilor de finante europeni (ECOFIN).
Delegatia sindicala din Romania va fi condusa de presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, si de vicepresedintele organizatiei, Patru Dandea, si va pleca spre capitala Sloveniei sambata dimineata, din Arad.
Vicepresedintele Cartel Alfa, Petru Dandea, declara, in urma cu doua saptamani, ca, in Romania, ponderea salariilor in PIB este de 32,5%, procent in continua scadere, tendinta care se observa in toate statele membre UE. Totodata, in UE27, procentul salariilor din PIB a scazut din 1995 pana in 2007, de la 59,6% la 51,1%, media fiind de 57%. Potrivit lui Dandea, scaderea ponderii salariilor in PIB-ul Romaniei a condus la situatia in care profitul realizat de intreprinderi, in 2007, a fost cu peste 16 miliarde euro mai mare decat suma incasata de salariati ca remuneratie a muncii.
Potrivit Cartel Alfa, incepand cu anul 2001, ponderea salariilor in PIB a scazut in 19 state europene si a crescut in numai opt. Cele mai importante scaderi, cu zece procente, s-au inregitrat in Polonia, Romania si Luxemburg, urmate de Germania, Slovacia si Spania, in timp ce singurele cresteri ce au depasit 3% au fost inregistrate in Cipru si Lituania.
Un alt motiv pentru care sindicalistii europeni vor protesta este si valoarea salariului minim pe economie, care este foarte scazuta in citeva tari mediteraneene si in noile state membre, ceea ce a marit numarul lucratorilor care traiesc sub pragul saraciei. De asemenea, sindicalistii sustin ca discriminarea salariala intre femei si barbati continua sa fie semnificativa la nivelul statelor UE si s-au facut putine progrese pentru eliminarea acestui tip de discriminare.
Spune-ti parerea