Care este costul real al unei locuinte?

Sambata, 24 Noiembrie 2007

Achizionarea locuintei gata construite este mai comoda decat cumpararea unui teren, obtinerea tutunor avizelor necesare pentru construirea unei case si apoi ridicarea acesteia.  Pe de alta parte, un astfel de demers presupune un efort considerabil. Ne propunem in cele ce urmeaza sa trecem in revista principale costuri care apar la ridicarea unei locuinte. 

"Preturile apartamentelor de lux in zona de nord a Bucurestiului  difera in functie de expunere, vedere, apropierea de parcuri, finisaje  si partitionare interioara, variind intre 3.500 euro si 5.000 euro pe metru patrat de spatiu construit. In zona Primaverii, avem proiecte care ating preturi de 7.000 euro pe metru patrat de spatiu construit", declara pentru BizCity Claudia Dascalescu, senior consultant in cadrul departamentrului rezidential al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

In zonele centrale, preturile apartamentelor din imobilele noi pornesc de la 1.800 euro, iar proiectele care se dezvolta acum in zonele periferice ofera apartamente la preturi medii de 1500 euro pe metru patrat, aduga Monica Marin, partener in cadrul companii EuroMetropola. 

„Pretul mediu al unei vile standard dintr-un complex nou din Pipera este de 500.000. In zonele limitrofe Capitalei, dar mai putin dezvoltate comparativ cu zona Pipera, pretul unei vile intr-un ansamblu rezidential este de 200.000 euro", spune Monica Marin.

In acelasi timp, o garsoniera din stocul vechi confort I, situata in Militari, Berceni, Drumul Taberei sau Titan, poate depasi 60.000-65.000 de euro. In cazul apartamentelor cu doua camere, o astfel de locuinta, cu o suprafata utila de aproximativ 55-60 de metri patrati, variaza intre 90.000-120.000 de euro. 

Pentru un apartament cu trei camere avand o suprafata utila de 75-80 de metri patrati se cer in jur de 130.000-150.000 euro, in vreme ce unul cu patru camere, cu o suparafata de peste 100 de metri patrati, ajunge sa valoreze peste 170.000 de euro, apreciaza oficialii companiei imobiliare Eurohouse.

In cazul cartierelor de vile din afara Bucurestiului, pretul unei locuinte cu o suprafata de maxim 200 de metri patrati porneste de la 250.000 de euro, iar o vila cu o suprafata cuprinsa intre 200 si 300 de metri patrati costa intre 300.000-350.000 euro, un imobil mai mare putand ajunge la 400.000 de euro. 

In ceea ce priveste pretul terenurilor adecvate pentru constructia de locuinte, acesta ajunge la 2.000 de euro pe metru patrat in zona Tineretului, respectiv la 250 de euro in Popesti Leordeni, la circa 1.400 de euro in Pantelimon, respectiv la 350 de euro in comuna Pantelimon si la 1.200 de euro in zona de vest a Bucurestiului, respectiv la 250 de euro in Prelungirea Ghencea si la 250 de euro in comuna Rosu.

Terenurile din nord ajung pana la 2.800 de euro pe metru patrat, in timp ce in zone precum Primaverii-Dorobanti, pretul terenului este de pana la 4.500 de euro pe metru patrat, precizeaza Monica Marin.

„Valoarea terenului reprezinta procentual intre 30 si 40% din pretul de vanzare al unui metru patrat construit intr-un ansamblu rezidential. Pentru o casa construita in regie proprie, terenul are o pondere de 70-80% din costul final", mai explica oficialul EuroMetropola.

„Zonele in care oamenii achizitioneaza terenuri pe care intentioneaza sa contruiasca locuinte tip vila sunt: Otopeni, Tunari, Balotesti, Corbeanca, dar si Cernica, Berceni, Popesti-Leordeni", spune Oana Taraze, Associate Managing Director la Eurohouse.

Specialistii din piata constructiilor estimeaza costurile medii pentru un metru patrat de spatiu construit intre 400 si 600 de euro pe metru patrat. Costurile construirii unei case includ si proiectarea, documentele de avizare si costuri notariale.

Pentru constructia unei case, un proprietar individual trebuie sa obtina aproximativ sase avize, care costa in medie 50 ron fiecare. De asemenea, trebuie sa obtina un certificat de urbanism al carui pret este de maximum 100 ron. Costurile eliberarii unei autorizatii de construire sunt de 2-3 euro pe metru patrat de suprafata construita. Proiectul elaborat de catre arhitect costa, de asemenea, aproximativ 20 euro pe metru patrat proiectat.

La achizitionarea unui apartament, cumparatorul va acoperi cheltuielile notariale, care pot varia intre 0,5 si 1,5 % din valoarea contractului de vanzare-cumparare, explica oficalul Eurohouse.

„Este indicat sa se solicite, inainte de achizitionarea terenului, un certificat de urbanism, pentru ca  terenul trebuie sa aiba o dimensiune minima stabilita, in functie de zona [prin reglementarile urbanistice], utilizarile admise, o anumita deschidere la strada, retragerile fata de aliniament, limite laterale, limita posterioara, inaltimea maxima admisibila, aspect exterior si distanta prevazuta fata de imobilele vecine; in functie de toate aceste aspecte se poate vedea ce se poate construi", mai spune Oana Taraze.

Spune-ti parerea

Regenerare cod
Copyright © 2001-2018, iMedia Plus Group. Toate drepturile rezervate. Contact | Termeni si conditii