Alimentatia stiintifica din comunism, cea mai buna cura de slabire


Observam obsesiv revirimentul produselor venite din perioada de „trista amintire" si ajunse la mare moda azi. Soia, branza tofu sunt recomandate de catre specialistii nutritionisti de astazi ca remediu pentru un organism sanatos.
"Mens sana in corpore sano" este un dicton mereu la moda. Produsele bio devin din ce in ce mai cautate si mai apreciate. Mai mult, se mananca mai atent si sanatos, se merge la specialistul nutritonist, se profesionalizeaza modul in care ne hranim.
Din acest punct de vedere,
comunistii au luat-o inainte vremurilor, au anticipat cumva trendul, au fost
daca vreti... avant la lettre. Cel
putin in teorie.
Istoria masurilor contra obezitate sta cam asa...
Inca din 1964 partidul comunist roman a implementat norme de alimentatie rationala, dupa criterii medicale, bazate pe indicatori de varsta, gen, profesie, consum energetic.
Trimiterile la rolul stiintific al alimentatiei au fost insa prezente in organele de propaganda ale Partidului Comunist inca din anii '70. Iulian Mincu, fost medic personal al lui Ceausescu, specialist nutritionist, detalia in presa comunista beneficiile alimentatiei rationale.
Argumentele in favoarea introducerii unei alimentatii rationale pareau extrem de convingatoare, sustinute de o insiruire logica a beneficiilor unui astfel de program.
"Tratand obezitatea printr-o alimentatie rationala corecta prevenim aparitia dislipimediilor si diabetelui. Tratand dislipimediile si diabetul prevenim aparitia ateroscelerozei, a manifestarilor sale clinice - infarctul miocardic, a aterosclerozei vaselor cerebrale".
Motivele pentru care un asemenea progres era vazut ca necesar facea trimitere la anumite patologii cauzate de o alimentatie dezechilibrata: ateroscleroza, infarctul miocardic, diabetul zaharat, obezitatea etc.
Totul, la fel de valabil ca si azi, nu?
"Statisticile din tara noastra au aratat ca, in mediul urban, cel putin 25% dintre persoanele adulte au o greutate corporala care depaseste cu 20% greutatea teoretica ideala, deci sufera de obezitate in diferite grade", scria in 1980 conferentiar doctorul C. Dumitrescu, de la Clinica de boli de nutritie si metabolice Bucuresti.
"Epoca de aur" atragea atentia ca intre obezitate si diabet exista o relatie de la cauza la efect, iar scaderea in greutate inseamna prevenirea bolii diabetice, la fel cum suntem si astazi avertizati de catre specialistii nutritionisti.
Teoretizarea alimentatiei rationale
si-a gasit aplicabilitatea prin introducerea cartelei alimentare - element
definitoriu al ultimei perioade a regimului comunist.
Cat de "sanatoasa" este insa aceasta cartela azi? Pai, cat de mult se poate!
Fructele si legumele erau furnizate de catre taranii care veneau la oras. Preturile erau insa destul de mari, cum de altfel erau si cele la produsele comercializate pe "piata neagra", ca ciocolata, cafeaua sau alte produse din strainatate.
Atentie, regimul se aplica celor multi care cauta cu infrigurare noi si noi retele alimentare de slabit, nu celor care nu pun baza pe ce si cat mananca. Aceasta este parerea medicilor nutritionisti pe care i-am contactat sa comenteze cartela alimentara din timpul comunistilor.
"Principiul de la care s-a pornit nu e gresit, esenta alimentatiei corecte este sa avem masura in toate! Aplicarea lui insa a fost deficitara, mai ales din punct de vedere psihologic!", a declarat doctorul Catalina Bega pentru BizCity.ro, despre programul alimentatiei rationale.
Din punct de vedere nutritional, ratiile respective erau relativ suficiente sub raport caloric.
"La un calcul foarte rapid ies aproximativ 1500kcalorii/zi - suficiente pentru o persoana cu activitate fizica redusa, insa nicidecum pentru lucratorii din fabrici si uzine! Proportiile de lipide, glucide si proteine sunt respectate, cam putine proteine, dar nu sub limita admisa pentru un om sanatos", a mai mentionat Bega, cu referire la valoarea nutritiva a "dietei" lunare.
Prima pagina
Spune-ti parerea