Cauta:
in

Spitalul clinic COLENTINA

Categorii: Spitale
Adresa: Str. Stefan cel Mare, nr. 19-21, Bucuresti, Tei, Sector 2
Telefon: +4 021 316.54.95/ +4 021 316.58.95/ +4 021 317.32.45/ +4 021 317.47.85
Fax: +4 021 316.55.12
Web: http://www.spitalul-colentina.ro/

Descriere

SPITALUL CLINIC COLENTINA a luat fiinta in anul 1858 cand printul Scarlat Ghica hotaraste ctitorirea asezamantului medical denumit la acea vreme “Noul Pantelimon” pe un teren de 8,73 ha, donat de domnitorul Grigore Ghica.
Construirea noului spital “Noul Pantelimon” sau “Colentina” s-a inceput dupa planul de constructie intocmit de arhitectul M.Hartl si aprobat de Scarlat Grigore Ghica, dar in iulie 1859 s-a constatat ca materialele utilizate erau de proasta calitate iar lucrarile nu intruneau calitatile necesare. O comisie propune prin raportul depus in 3 August 1861 demolarea lucrarilor efectuate si intocmirea unui nou plan de constructie.
Avand in vedere noile conditii, lucrarile au reinceput in anul 1862 pentru un singur pavilion si s-au finalizat la sfarsitul anului 1863 constructia fiind inaugurata de domnitorul Alexandru Ioan Cuza la 24 februarie cu ocazia aniversarii a cinci ani de la Unirea Principatelor Romane.
“Noul Pantelimon” asigura bolnavilor serviciile medicale si chirurgicale avand fiecare cate 50 de paturi si un serviciu de consultatii gratuite, iar pavilionului initial i s-au mai adaugat doua cladiri ce reprezentau locuintele personalului.
Anuarul Serviciului Sanitar din 1864 specifica pentru Spitalul Colentina numarul de paturi si de medici care il deserveau fiind astfel enumerat la loc de cinste alaturi de celelalte unitati: Coltea, Filantropia, Pantelimon, Brancovenesc, Spitalul Izraelit etc..
Pana la sfarsitul secolului al XIX-lea s-au construit si s-au infiintat alte pavilioane si cladiri speciale, dupa cum urmeaza:

- locuinta pentru medicii secundari in 1870;
- trei baraci pentru boli contagioase in 1880, bucatarie si bai in 1885;
- serviciul cu paturi pentru boli venerice in 1887;
- canalizarea spitalului in 1892;
- locul pentru etuva de dezinfectie;
- cuptor de ars paie si pansamente;
- executarea aleilor si lucrari de plantatie;
- un pavilion de 50 de paturi pentru boli venerice in 1894;
- doua pavilioane (separate a 20 de paturi fiecare) pentru boli contagioase in 1886;
- un pavilion destinat bucatariei si locuinte pentru personalul angajat .

Gheorghe Marinescu este numit la 1 mai 1897, medic sef in Spitalul Pantelimon iar in 1919 clinica de boli nervoase este transferata in Spitalul Colentina tot sub conducerea prof. Dr. Gheorghe Marinescu.
Trebuie mentionat ca in 1915 a inceput in Spitalul Colentina construirea unei clinici moderne destinata pacientilor cu afectiuni neurologice, cladire care nu a fost gata decat in 1936 datorita evenimentelor din primul razboi mondial si indiferentei guvernantilor.
In anul 1951, ca urmare a reformei invatamantului si necesitatilor privind bolile si intoxicatiile profesionale (prin reforma invatamantului din anul 1948, in cadrul facultatii de medicina a luat fiinta catedra de igiena a muncii si boli profesionale condusa de sefii de lucrari dr. Teodor Pascu si dr. Dimitrie Nanu), Profesor doctor Gheorghe Dinischiotu va organiza in spitalul Bucur prima sectie de Boli Profesionale din tara noastra in cadrul Centrului de Igiena si Boli Profesionale, sectie care in 1952 se va muta in Spitalul Clinic Colentina.
Activitatea de cercetare si asistenta medicala pentru bolile venerice a fost pana la transferul clinicii dermatologice de la Spitalul Coltea in Spitalul Colentina (fapt petrecut in 1939) efectuata in serviciul de boli venerice al Spitalului Colentina si condusa de conferentiar dr. Aristotel Banciu (1886 – 1938), serviciu care dispunea de laboratoare de specialitate si avea un total de 300 de paturi.
Serviciul Clinic de Ortopedie din Spitalul Colentina a fost infiintat in anul 1951, avand 105 paturi si fiind condus de dr. Dimitrie Pintilie, un exceptional specialist, inovator de aparatura, instrumentar, tehnici operatorii si un deosebit formator de cadre de specialitate.
Infiintarea Clinicii Medicale pe locul fostului Serviciu Medical, condus pana in anul 1926 de distinsul internist dr. Ion Urlateanu si apoi de dr. I. Mamulea pana in anul 1935, este legata de numele acad. prof. dr. N. Gh. Lupu, corifeul medicinii interne romanesti, creatorul primului Institut de Medicina Interna din tara, in care s-au format majoritatea somitatilor din domeniul medicinii interne, profesori universitari, creatori de scoala medicala la randul lor.
Sectia Boli Parazitare, sectie unica in Bucuresti, cu activitate universitara functioneaza in Spitalul Clinic Colentina din anul 1995, in localul Clinicii Dermatologie.
In urma demersurilor facute de conducerea a Spitalului Clinic Colentina s-a obtinut aprobarea infiintarii unei Sectii de Recuperare Medicala, astfel incat, la 15 decembrie 2001 s-a deschis o sectie cu 30 de paturi.
Clinica de Chirurgie, continuatoarea activitatii deosebite a vechiului Serviciu de Chirurgie din Spitalul Colentina a fost si este condusa de mari nume din istoria medicinii romanesti, cu realizari in premiera pentru chirurgia romaneasca si mondiala.
Una din cele mai dinamice sectii a spitalului, a carei dotare se modernizeaza continuu cu aparatura de ultima generatie (aparate de anestezie Drager – Iulius, Fabius, Sulla ventilatoare, aspiratoare, monitoare complexe pentru supravegherea functiilor vitale) este sectia de Anestezie Terapie Intensiva.
Compartimentul de Chirurgie Plastica si reconstructiva din Clinica Chirurgie efectueaza intreaga paleta de tipuri si interventii chirurgicale privind operatii reconstructive de maxima dificultate, chirurgie reconstructiva si microchirurgie, traumatologie pentru chirurgia mainii, replantare de membre, fracturi deschise complexe ale membrelor inferioare, infectii extensive ale extremitatilor si partilor moi, precum si toate tipurile de operatii pentru chirurgie cosmetica.

Spune-ti parerea

Regenerare cod
Copyright © 2001-2021, iMedia Plus Group. Toate drepturile rezervate. Contact | Termeni si conditii