Cauta:
in

Casa Studentilor Timisoara

Categorii: Sali de spectacol
Adresa: B-dul Regele Carol, nr. 9 Timisoara, Timisoara
Telefon: +40 256 496 711
Fax: +40 256 496 710

Descriere

Casa de Cultura a Studentilor Timisoara, infiintata prin Ordinul Ministerului Invatamantului si Culturii nr. 1015/ 21 iunie 1957 a devenit un punct de reper pe harta culturala a Timisorii prin munca dusa de angajatii institutiei dar si prin ideile inovatoare pe care le-a a dus in cultura timisoreana. Casa de Cultura a Studentilor se nastea odata cu dezvoltarea Timisoarei ca centru universitar, si urma un model initiat inca din anii 30 cu aparitia primei institutii de acest fel din tara, la Bucuresti.

Institutia a evoluat rapid, iar anii 60-70 au fost adesea momente de apogeu pentru Casa de Cultura a Studentilor. Tinerii timisoreni pendulau intre sala Lira si CS ca locuri unde se puteau dezlantui in libertate, unde puteau sa isi urmeze interesele muzicale sau unde puteau scapa de mana lunga a regimului pentru a isi savura tineretea intr-un mod care nu le era impus de nimeni. Desi tentativele de revolutie culturala ale regimului au ajuns si la CS, per total, Casa Studentilor a mentinut un spirit si o stacheta a culturii demna de generatia pe care o reprezenta.

Revolutia din 1989 a adus pentru Casa de Cultura a Studentilor o serie de noi provocari. Pentru prima data a aparut o diversitate uriasa de oportunitati de petrecere a timpului liber, iar atractivitatea activitatilor culturale clasice oferite de institutiile consacrate din Timisoara a scazut. CS Timisoara a trebuit sa initieze o schimbare de abordare pentru a mentine atractivitatea culturii de calitate in randul studentilor din universitatile timisoarene.

Multi ani Casa Studentilor a pastrat si anumite functii sociale, intre care distribuirea locurilor din tabere pentru studentii merituosi din Timisoara. Cu toate acestea, rolul primordial al CCS astazi ramane cel de pol cultural la nivelul Timisoarei.

Multe din activitatile CCS Timisoara au o activitate neintrerupta de peste 30 de ani. Intre aceste cercuri si activitati ne putem aduce aminte de:
Folclor

Doina Timisului - ansamblu folcloric de marca, nascut in 1959 prin unificarea diverselor grupari de folclor existente in prealabil, si devenit unul din cele mai importante ansambluri folclorice la nivel national si european. In ultimii 48 de ani, "Doina Timisului" a batut cararile planetei si a ajuns sa promoveze folclorul romanesc pe toate continentele. In acest rastimp, a obtinut numeroase premii nationale si internationale. Astfel, generatii intregi de tineri si studenti timisoreni au deprins valorile folclorului autentic romanesc intr-o epoca in care interesul tinerilor pentru folclor, in general, a fost in declin. In 1969, activitatea in domeniul folclorului a CS Timisoara s-a imbogatit prin aparitia ansamblului sarbesc de dansuri populare "Mladost", care a reprezentat traditia folclorica sarbeasca a Banatului vreme de multi ani.

Spune-ti parerea

Regenerare cod
Copyright © 2001-2025, iMedia Plus Group. Toate drepturile rezervate. Contact | Termeni si conditii